Jak Majóweczka? Ja ten czas spędziłam z moimi bliskimi w Lipkach :) Zrobiliśmy z rodzicami, kilkoma moimi braćmi i siostrą grilla na ogrodzie. Po rozłożeniu wszystkich smakołyków na stole, niestety ale złapał na deszcz, i to taki porządny, że migiem schowaliśmy się w domu.
Rozmawialiśmy, śmialiśmy się jak to zawsze z moimi kochanymi. Zrobiłam pyszną sałatkę na grilla, wszystkim smakowało. Zachwalali ją, ale ja chciałabym najpierw pochwalić się przepisem mojej siostry. Emilia powiedziała mi jak przyrządzić Szpinak z Makaronem. Zrobiłam i jest PYSZNY polecamy teraz :)
Składniki"
*Szpinak (Torebka)
*ząbek Czosnku
*Cebula
* Śmietana 30'
*Makaron Tagliatelle
*Oliwa z Oliwek
* Sól Morska, Pieprz Czarny
Ugotować Makaron al dente. Na rozgrzanej patelni, na spód wlać oliwę z oliwek, tyle, by zasłonić dno. Wrzucić drobno pokrojoną w kostkę cebulę, do tego po krótkim czasie dorzucić posiekany (lub jak ktoś woli w krążki) Czosnek. Gdy Cebulka zacznie nabierać kolorów, wrzucić pierwszą część Szpinaku z torebki, gdyż całość nam nie wejdzie na patelnie. Pod wysoką temperaturą szpinak się zacznie kurczyć. Gdy wszystko wymieszamy na patelni i lekko zacznie przywierać, zalewamy śmietaną 30'.
Dodajemy wtedy odrobinę soli, pieprzu ja dałam szczyptę cukru. Kiedy Śmietana zacznie wrzeć nam na patelni wtedy odstawiamy na bok. Potem Makaron, zalewamy Szpinakiem z patelni i zajadamy.
Dałam Zuzi do spróbowania, powiedziała, że 'To ten sam smak! Ten sam co w przedszkolu!'
To chyba znaczy, że DOBRE ;) POLECAMY :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz